• Winkelwagen
    0 Product(en) € 0,00
    • 0 Product(en) € 0,00

Geschiedenis
 
De studenten-basketbalvereniging Palliter uit Rotterdam – oorspronkelijk voor studenten van de HTS – staat mede aan de basis van Juventus te Schiedam. Enkele latere Juventus-leden speelden bij of vielen soms in bij Palliter. Het fundament waar Juventus echter op is gebouwd is het enthousiasme dat er sinds 1951 op de Schiedamse Rijks-HBS voor de basketbalsport heerste. Stimulator is de inmiddels overleden gymleraar C.A. Bos, die sinds zijn komst in 1951 op de HBS, het basketbal hartstochtelijk propageerde. Legendarisch, zo blijkt uit getuigenissen van oud-leerlingen, waren de onderlinge toernooien.
 
Op de Rijks-HBS, later omgedoopt tot rijksscholengemeenschap Schravelant, ontstaat dan in 1964 het concrete idee om een Schiedamse basketbalclub op te richten. Ten huize van geschiedenisleraar Dick van der Reyden worden de plannen uitgebroed en officieel op 1 september 1964 ziet Juventus het levenslicht. Het eerste bestuur bestaat uit Van der Reyden, F. van Toorn (secretaris) en Eddy de Vries, die er als penningmeester op toe moet zien dat ieder lid zijn contributie van f 3,50 per maand (senioren) en f 3,25 per maand voor junioren betaalt.
 
Het clubtenue, zo wordt in eerste instantie besloten, is een gele polo en een blauwe broek. Deze combinatie kan niet op korte termijn worden geleverd, zodat men als alternatief op een wit shirt met blauwe broek uitkomt. Op de algemene ledenvergadering halverwege het seizoen 1971-1972 worden de clubkleuren gewijzigd in geheel blauw.
 
Vanaf 1965 speelt Juventus zijn thuiswedstrijden in de Margriethal, die officieel op 23 april 1965 wordt geopend met een demonstratiewedstrijd tussen Juventus en Wilskracht S.N.L.
 
Het ledenbestand is in 1967 al gegroeid tot 124 leden. Daarmee is de vereniging qua grootte de op vijf na grootste club van Nederland. In 1970-1971 volgt dan het eigen clubhuis. Het proveniershuis wordt door de Schiedamse basketballers in gebruik genomen. Bij een eerste inspectie van de pandjes zakt Cor Suurbier in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van de gemeente bij zijn eerste stap in het pand door de vloer. Het moge duidelijk zijn dat een grondige renovatie nodig was. Die opknapbeurt is in 1971 voltooid. Negen jaar diende het Proveniershuis als het Juventus-home. Na een interne brand wordt het Proveniershuis door de gemeente voor andere doeleinden geschikter geacht. In mei 1981 sluiten Juventus-leden voor het laatst de deuren van het pand achter zich.
 
Sportief gezien maakt Juventus een komeetachtige doorbraak door. Begonnen op het allerlaagste niveau klimmen zowel het damesteam als de herenploeg snel omhoog. Het damesteam speelt enige jaren in de eredivisie. Het herenteam bereikt op dat moment de eerste divisie. In de jaren zestig en zeventig brengt Juventus zelfs vier heuse internationals voort: Eric v. Woerkom (later Punch en RZ), Margreet v. Putten, Sylvie Franzen en later Marijke Klos.
 
In de beginjaren bepaalt vooral Ruud Skala het gezicht van Juventus. Trainer/coach van de dames en heren was hij tegelijkertijd, alsmede voorzitter. In 1971 vertrekt Skala naar Groningen en staan andere gezichtsbepalende figuren op binnen Juventus. Een handvol namen: Rinus Gerritsma, Jan-Willem Engelsman, Nico v. Putten, Frits Quadt, Peter Snel, Frans Wentholt.
 
Medio 1984 krijgt Juventus de beschikking over een eigen sportzaal. De periode Margriethal is dan afgesloten. De club betrekt een sporthal en kantine in de Fahrenheitstraat in Schiedam-Oost. De ruimte wordt gedeeld met de volleyballers van VCS/Rijnmond. De Rotterdamse basketbalvereniging O&O gaat twee jaar later in 1986 in Juventus op, waardoor de vereniging een geweldige financiële, sportieve en mentale stimulans krijgt. Beroemd is het eerste gezamenlijke feest. In 1987 wordt Frans Wentholt trainer/coach van Heren 1. Hij geeft het herenteam en de hele vereniging een nieuw elan qua basketbal. Het herenteam promoveert jaar na jaar en dit resulteert uiteindelijk in drie seizoenen promotiedivisie (seizoen ’96 t/m ’99). Heren 1 moet noodgedwongen uitwijken naar de Margriethal omdat Sportzaal Oost te klein is. Daarmee verliest zij de binding met de rest van de vereniging die in sportzaal Oost blijft. In het seizoen ’99-’2000 wordt bewust gekozen voor een flinke stap terug en speelt het herenteam in de 2e klasse rayon west. Voordeel hiervan is de terugkeer van het vlaggenschip in sportzaal Oost. Dames 1 presteert in de jaren negentig constanter. Zij handhaaft zich in al die jaren in de 1e klasse rayon west. In het seizoen ’99-’2000 speelt Dames 1 wederom in deze klasse.
 
In de jaren negentig groeit de club explosief (naar een ledental van 260 leden). Wanneer de volleybalclub halverwege de negentiger jaren naar een andere sportzaal vertrekt beschikt Juventus weer over een eigen honk. Begin jaren negentig wordt ook gestart met het schoolminibasketbaltoernooi dat uitgroeit tot één van de grootste schoolminitoernooien in Nederland. Uit deze toernooien volgt een stroom aan nieuwe minileden die de vereniging nauwelijks aankan. In de negentiger jaren bloeit de club als nooit tevoren. De grote stroom jeugdleden zet de vereniging aan tot nieuwe initiatieven. Het jeugdweekend wordt geintroduceerd en is een groot succes. Veel jeugdleden kijken met plezier op deze weekendjes terug. Nu aan het begin van deze eeuw maakt Juventus de balans op van 50jaar basketbal in Schiedam. De vereniging heeft goede en ook minder goede tijden gekend.